Logo waalkanter.nl


Er was veel belangstelling voor de Crazy Cross tijdens het Oafers Weekend. (Foto: Hanneke Hoefnagel)
Er was veel belangstelling voor de Crazy Cross tijdens het Oafers Weekend. (Foto: Hanneke Hoefnagel)

'Net een zwarte cross in het klein'

  Sport

Honderd renners gingen afgelopen weekend van start bij de Crazy Cross. En ruim 40 deelnemers kwamen in actie bij de NK Combine Race. Dit alles tijdens het Oafers Weekend in Afferden. Dat Oafers Weekend kent verschillende onderdelen. Op vrijdag en zaterdag feest in de tent. Zondag stonden een braderie, de genoemde races, Korenfestival, dweilorkesten en een feest op het programma. Maandag werd het weekend afgesloten met een matinee.

Grote zwarte wolken hangen boven Afferden. Niet vanwege het slechte weer maar omdat het NK Combine Race weer van start is gegaan. Rond spetterende modder en bier zijn de ingrediënten voor een gezellig en vooral geslaagd Oafers Weekend.

Het is even na 12 uur en de eerste renners staan al klaar met hun motoren. De middag bestaat uit twee verschillende onderdelen. Eén daarvan is de Crazy Cross. Het betreft de vijfde editie. Maar liefst honderd deelnemers gaan van start.

Barbara van Beuningen legt de spelregels uit: "Het gaat bij dit onderdeel niet om de snelste tijd maar om de originaliteit. Het is meer een carnavalsoptocht met alles erop en eraan. Wie het mooist, gekst en meest ludiek een race rijdt, kan de prijzen in de wacht slepen."

Een ander onderdeel van de middag is het NK Combine Race. Grote en zware combines rijden zo snel mogelijk de rondes. Bij dit onderdeel gaat het wel om de tijd. Van Beuningen: "Dit jaar zijn er vijf races te rijden. Bij elke race kunnen de deelnemers punten verdienen. Uiteindelijk rolt daar dan een uitslag uit en diegene is dan de Nederlands Kampioen. Ook hierin heb je verschillende gradaties."

In 2016 gingen deze races niet door vanwege het slechte weer. Voor dit jaar moest een andere locatie gevonden worden: "Het weiland dat we voorgaande jaren gebruikten was verkocht. We moesten dus op zoek naar een alternatief. Het stuk grond dat we nu gebruiken is geschikt voor de race. Het enige nadeel is wel dat het niet direct aan de andere onderdelen van ons evenement grenst. Gelukkig merken we er nog niet veel van. Als mensen dit willen zien, komen ze toch wel."

Het weekend is opgezet en wordt gedragen door vrijwilligers. Eén van deze vrijwilligers is Brayan Croonen. Vol enthousiasme vertelt hij over het evenement: "Dit is mijn tweede jaar. Ik zet me in vanuit de KPJ Afferden. Dit jaar sta ik bij de kassa. Met een aantal vrienden voeren wij de controle uit. Daarnaast hebben we de hekken klaargezet voor het parkeerterrein van de auto's en fietsen. De sfeer zat er al vroeg goed in. Om 10.30 uur hadden we ons eerste biertje op. Je moet je voorstellen dat het de zwarte cross in het klein is."

Reageer als eerste
Meer berichten