Logo waalkanter.nl


Luuk van Leuk bij de Wamelse buitenwiel. (Foto: Hanneke Hoefnagel)
Luuk van Leuk bij de Wamelse buitenwiel. (Foto: Hanneke Hoefnagel)

Tobbedansen op buitenwiel in Wamel

  Human Interest

De eerste editie was een groot succes en daarom heeft zaterdag 8 juli op de buitenwiel in Wamel de tweede editie plaats van het Tobbedansen. Dat vraagt voor organisator Bootspotvereniging 't Wamelskwartiertje én deelnemers een grondige voorbereiding.

wamel - Maar liefst twee weken heeft de organisatie de tijd nodig gehad om het podium en de schans op te bouwen. Er is een heuse constructie gebouwd met de juiste hoogte zodat de tobbe naar beneden kan glijden en de deelnemers de bel kunnen luiden voor een toptijd.

Luuk van Leur is één van de 15 organisatoren die dit evenement op poten zet. Uit gekkigheid is de vereniging opgericht: "Ongeveer vijftien jaar geleden zaten we met wat vrienden op een hete zomerdag aan de Waal. Toentertijd was het vliegtuigspotten een hype. Uit gein begonnen wij toen met boten spotten. En zo is eigenlijk de naam van de vereniging ontstaan. Als vriendengroep wilden we graag meedoen met het Slagersfestival in Wamel maar daarvoor moesten we wel een vereniging zijn. Zo gezegd, zo gedaan. Tijdens die avond vroegen mensen of ze ook lid mochten worden omdat het hen zo gezellig leek. Ik heb gelijk gezegd dat het goed is, voor een tientje krijg je niets maar ben je wel lid. Uiteindelijk hadden we best veel geld in de pot zitten en dat wilden we niet alleen maar opmaken aan bier."

Zelf bouwen

De vriendengroep organiseerde destijds een zeepkistenrace voor de jeugd en sinds 2016 het Tobbedansen op de buitenwiel. Het motto van dit jaar is 'd'r gé niks boven eigus'. Van Leur: 'Dat motto is op ons lijf geschreven. Wij huren niets en bouwen alles zelf op. Als we het maar zelf doen, dan weten we zeker dat het goed komt."

Wegens het grote succes en de gezelligheid, ziet de organisatie dit jaar vel teams terugkeren naar het evenement. Piet van Zwolgen is één van die deelnemers: "Zelf ga ik niet van de schans af maar ik support onze teams wel. We hebben dit jaar twee teams: team Spar Willie en team Spar Frank. De teams zijn vernoemd naar onze lokale supermarkt."

"De complete groep bestaat uit achttien personen. Twee dames en ouders gaan van de schans naar beneden. We zijn twee weken geleden begonnen met de bouwvergadering en hebben er zelfs een ingenieur bijgehaald om de tobbe te ontwerpen. Uiteraard ging dat onder het genot van een drankje. In 2016 hebben we gewonnen, dat willen we dit jaar graag herhalen."

Het tobbedansen zaterdag 8 juli op de buitenwiel in Wamel gaat om 14.00 uur van start. De toegang is gratis.

Reageer als eerste
Meer berichten