Logo waalkanter.nl


Maurice heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. "Ik beleef er nog elke dag veel plezier aan." (Foto: Maaike van Helmond)
Maurice heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. "Ik beleef er nog elke dag veel plezier aan." (Foto: Maaike van Helmond)

Moris: van graffiti artist tot kunstenaar

  Human Interest

Ging hij vroeger nog 's nachts op pad om illegaal ergens een 'piece' te zetten, tegenwoordig houdt Maurice Broekhoff, alias Moris, het bij het legale circuit. "Ik heb van het graffiti spuiten mijn werk gemaakt. Bovendien zijn er tegenwoordig veel meer plekken waar je vrijuit je gang mag gaan dan vroeger."

Zijn eerste piece zette hij samen met wat vrienden toen hij een jaar of vijftien was. "Gewoon op klaarlichte dag, nog niet beseffend dat we weleens in de problemen konden komen door wat we deden." Hij vond het vooral geweldig om te doen. "Vanaf dat moment is de spuitbus eigenlijk niet meer uit mijn leven geweest." In de jaren die volgden, ontwikkelde Maurice zich als graffiti artist. "Je leerde om beter na te denken over waar je mee bezig was; strategieën te bepalen om niet betrapt te worden als je bijvoorbeeld 's nachts op een treinstel of op een muur aan het spuiten was. Tegenwoordig doe ik dat dus niet meer, maar die kick was fantastisch."
Maurice heeft zichzelf momenteel een jaar de tijd gegeven om te bewijzen dat hij zich fulltime met zijn hobby bezig kan houden, maar dan beroepsmatig. "Vijf jaar geleden heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Meteen het eerste jaar kreeg ik al verschillende opdrachten van bedrijven en particulieren om speciaal voor hen werk te maken. Daarnaast kwamen ook meteen de eerste aanvragen voor workshops. De vraag is sindsdien alleen maar gegroeid." Vandaar dat hij per 1 juni de stap heeft genomen om een jaar onbetaald verlof te nemen bij zijn werkgever, gemeente Oss waar hij als vastgoedadviseur werkt, om te zien of hij ook echt van dit werk rond kan komen. "Het viel ook al bijna niet meer te combineren; geweldig dat ze mij de kans geven om mijn droom waar te maken."


En dat dat lukt, is volgens Maurice realistisch te noemen. "Voorlopig zit ik al ramvol met opdrachten en ik vind het geweldig; helemaal de afwisseling. De ene keer ben ik bezig met vrij werk, de andere keer spuit ik iets in opdracht en daarnaast verzorg ik ook nog workshops waarbij ik jong en oud laat ondervinden hoe geweldig het is om met graffiti bezig te zijn." Al doende blijft hij ook meteen zijn eigen stijl ontwikkelen. "Je blijft continu groeien en nieuwe dingen ontdekken. Ik wil mijzelf ook niet vastpinnen op één specifieke stijl graffiti, maar vind het leuk om me op meerdere stijlen te richten. Van de old school letters tot meer kunstzinnige ontwerpen. Het is allemaal geweldig om te doen. Je hobby als werk, wat wil je nog meer?
Nieuwsgierig naar het werk van Moris? Tot en met september exposeert hij in de hal van het gemeentehuis van gemeente West Maas en Waal. Kijk voor meer info ook op www.morisgraffiti.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten