Logo waalkanter.nl


De jeugd vult het geraamte van de vis met plastic. (Foto: Hanneke Hoefnagel)
De jeugd vult het geraamte van de vis met plastic. (Foto: Hanneke Hoefnagel)

Vis vraagt aandacht voor 'plastic soep'

  Human Interest

In het kader van het evenement Mater Mosa werd afgelopen zaterdag in Appeltern een grote houten vis onthuld, een vis geheel gevuld met plastic. Honderd leerlingen van de basisschool mochten vervolgens een zelfgeschreven plank aan de vis hangen.

Het is klokslag 12 uur en de kerkklokken luiden luidt. Ondertussen zijn de kinderen uit Appeltern de grote zelfgemaakte vis aan het vullen met plastic: "Als jij het mij aangeeft, dan kan ik het er makkelijk in gooien. Je moet wel het blauwe en het witte plastic afwisselen. Dat is mooier voor het zicht." Ruim 15 kinderen zijn druk in de weer met het plastic.

Plastic soep

Het project is ter gelegenheid van een evenement wat eens per twee jaar plaatsheeft. Wim van Leeuwen is er enthousiast over: "Elk oneven jaar wordt er door heel Nederland Mater Mosa gevierd. Alle dorpen aan de Maas luiden dan de klokken. Het start in Limburg en eindigt in Zuid Holland. Elk dorp probeert rond dat evenement iets unieks te organiseren. Dit jaar noemen wij het project Moedertje Maas. We moeten voorzichtig met het water omgaan. In de Maas zwemmen gezonde vissen maar eenmaal in de zee 'verdrinken' ze in de zogeheten plastic soep. Met deze gedachte kwamen we op het idee om een grote vis te maken van hout en die te vullen met plastic. Via via hebben we het hout gekregen. Uiteindelijk is de vis tien meter lang geworden bij drie-en-een-halve meter hoog."

Ongeveer 100 leerlingen zijn al drie weken plastic aan het verzamelen. Op school staat een grote container waarin ze het afval kunnen gooien. Pepijn Mulders (9) is enthousiast over het project: 'Wim heeft bij ons op school uitleg gegeven over de ecologische voetafdruk. We hergebruiken steeds meer spullen. We hebben er allemaal veel energie in gestopt."

Van Leeuwen: 'Elke leerling heeft een eigen houten plank van dertig bij twintig centimeter meegebracht. Zij mochten daarop zelf iets maken, schrijven of knutselen over het project. Ieders kunstwerk hangt nu aan de grote vis."

Over de grote houten vis wordt een net gespannen zodat het afval er niet uitwaait. Tot september blijft deze met plastic gevulde vis in de uiterwaarden staan. Daarna moet het kunstwerk afgebroken worden.

Van Leeuwen: "De kans is namelijk aanwezig dat in de winterperiode het waterpeil van de Maas zal stijgen. Rijkswaterstaat wil de uiterwaarden dan volledig vrij hebben. Momenteel ben ik nog in gesprek met de Avri om het afval op te laten halen. Al met al zijn er ruim 500 zakken afval. Dat zet je ook niet even aan de straat."

Reageer als eerste
Meer berichten