Logo waalkanter.nl


"Ik heb veel uitdaging gehad in de politiek. Weten wat er lokaal speelt en daar iets mee doen." (Foto: Hanneke Hoefnagel)
"Ik heb veel uitdaging gehad in de politiek. Weten wat er lokaal speelt en daar iets mee doen." (Foto: Hanneke Hoefnagel)

Harrie Linthorst stopt met raadswerk

  Human Interest

Raadslid Harrie Linthorst stapt uit de politiek. Dat was geen makkelijke keuze en acceptatie is er nog niet voor de volle honderd procent. Toch besloot Linthorst om te stoppen bij de politieke partij Sociaal Maas en Waal. De reden: gezondheidsklachten.

Het 'niet pluisgevoel' was er al een tijdje bij Linthorst maar hij kon de vinger er niet direct opleggen. En toch kwam het nieuws niet helemaal onverwachts: "In 2013 was ik op vakantie aan het duiken. Ik merkte toen dat ik tijdens het duiken niet de juiste handelingen verrichtte. Op dat moment klopte er iets niet. Ik dacht niet gelijk 'er is iets mis' maar het zat me ook niet lekker. Ik ging naar de huisarts en vervolgens kom je in de molen van het ziekenhuis. Daar werd Parkinson geconstateerd. Ja, wat dan?"

Stiekem wist Linthorst het al, maar nu het een definitieve constatering is, is het moeilijk. "Voor 99 procent accepteer ik het. Maar die ene procent blijft moeilijk. Dan komen er emoties als boosheid, verdriet en teleurstelling om de hoek kijken. Ik probeer zoveel mogelijk positief te blijven en dat lukt mij aardig."

Linthorst heeft ruim drie jaar genoten in de raad. Vol overtuiging nam hij, in de schaduw van de bevlogen fractievoorzitster, deel aan gesprekken en dialogen in en buiten de raad. Voorheen heeft Linthorst een paar jaar ook als burgerlid gefunctioneerd. Maar de technische vragen waren niets voor hem. "Er mogen in het RTG (Ronde Tafel Gesprekken red.) alleen maar technische vragen over het agendapunt gesteld worden. Dat vond ik jammer. Het voelde voor mij dat je op de reservebank zit. Raadslid leek mij uitdagender en leuker."

Naast zijn werk in de politiek is de 55-jarige Linthorst voorzitter geweest van het theater in Druten. Samen met zijn vrouw voedde hij drie kinderen op: "We hebben twee jongens en één meisje in de leeftijd van 23 en 30 jaar. Toen de ziekte geconstateerd werd, kreeg ik direct goede steun en hulp van mijn gezin. Er is veel begrip. Mijn moeder had ook Parkinson en voor mijn kinderen is het helaas niet iets nieuw. Ik zal nooit meer de vader van toen worden maar er komen nu andere dingen aan die we zeker nog kunnen doen." Vanwege de gezondheidsklachten kiest Linthorst voor zichzelf: "Ik heb veel uitdaging gehad in de politiek. Weten wat er lokaal speelt en daar iets mee doen. Nu heb ik een nieuwe uitdaging. Ik heb veel vertrouwen in de medische ontwikkelingen en hopelijk komt er op een dag een medicijn waardoor ik genezen kan worden. Tot die tijd is het belangrijk om veel te sporten en te bewegen. Ik ga wandelen met mijn vrouw, op zolder oefeningen doen aan de apparaten en fietsen. Genoeg uitdaging, zou ik zeggen."

Reageer als eerste
Meer berichten