Logo waalkanter.nl


Tonnie Rijers en Toos Reijers-Van Druten bladeren door fotoboeken en halen oude herinneringen op. (Foto: Hanneke Hoefnagel)
Tonnie Rijers en Toos Reijers-Van Druten bladeren door fotoboeken en halen oude herinneringen op. (Foto: Hanneke Hoefnagel)

Ware liefde onder de kersenbomen

  Human Interest

Tonnie Rijers en Toos Reijers-Van Druten delen al 60 jaar lief en leed met elkaar. Een ontmoeting tussen de kersen leidde tot een diamanten huwelijk.

Afferden - Toentertijd was de ontmoeting van Tonnie (88) en Toos (88) geen toeval. Het had zo moeten zijn. Toos werkte vroeger bij een fruitteler. De vader van Tonnie kwam er voor de handel en zelf ging Tonnie ook wel eens mee. Toen het de tijd was om kersen te plukken, hielp Tonnie mee met het plukken, keren en het klaarzetten van de kisten. Zijn oog viel op de 19-jarige Toos: "Het moment van toen kan ik me vandaag de dag nog goed herinneren. Een jonge meid! We keken elkaar aan en voelden een klik. Dan weet je wel hoe laat het is..."

Diezelfde week nog werd er een keer afgesproken bij de kermis in Deest. Toos: "Ik mocht eindelijk van m'n ouders ernaar toe, samen met tante Driek uit Deest. Tonnie mocht ook komen maar moest wel om kwart over tien 's avonds thuis zijn. We hadden lang gedanst en waren de tijd vergeten. Wij terug naar huis via de Kweldam. Omdat we al zo laat waren, konden we niet zo lang staan kussen." Samen lachen ze als twee tortelduifjes terugdenkend aan het moment.

De klik was er en er werd op 28-jarige leeftijd in het huwelijksbootje gestapt. Met zomerse temperaturen van 35 graden hadden ze een onvergetelijke bruiloft. Daarna kregen ze twee dochters en één zoon.

Ondertussen was het echtpaar druk in het ouderlijk huis van Tonnie met het gemengd boerenbedrijf. De koeien moesten gemolken worden, de varkens gevoerd en bij de kippen werden de eieren weggehaald.

Verenigingsleven

Dankzij Toos kon Tonnie zich actief opstellen in het verenigingsleven. Toneelspelen in Afferden, de voorzitter van de KPJ, oprichter en voorzitter van de buurtvereniging, 25 jaar voorzitterschap bij de fanfare en nog altijd actief in de marktcommissie van de Leste Mert van Druten: "Al dertig jaar zorg ik ervoor dat het vee in Druten te zien is. Een Leste Mert zonder vee, is geen Leste Mert. Ik speelde toen ook toneel in Afferden. Er stond op dat moment 'een zeug op biggen' maar ik deed net alsof ik het niet gezien had. Ik moest immers om acht uur op het toneel staan. Later kwam ik thuis en Toos vertelde dat er zomaar al biggen bij lagen." Toos vult aan: "Gelukkig hielp John mij toen."

Het vitale echtpaar is op 18 juni precies 60 jaar getrouwd. Zij worden dan door de burgemeester en de fanfare in het zonnetje gezet. De kinderen en kleinkinderen hebben een leuk feestje georganiseerd. "Ze zeggen helemaal niets. Voor ons is dat echt spannend."

Reageer als eerste
Meer berichten