Logo waalkanter.nl


Kunstenaars in de dop aan het werk. (Foto: Toonbeelden)
Kunstenaars in de dop aan het werk. (Foto: Toonbeelden)

Veel interesse voor Kinderkunstprijs

  Cultuur

De vierde Kinderkunstprijs in Maas en Waal belooft weer een groot succes te worden, aldus de organisatie. Maar liefs 610 kinderen van 9 verschillende scholen gaan de uitdagingen aan.

Stichting Kunst Maas en Waal stuurde de afgelopen maanden de uitnodigingen naar de scholen in de regio Maas en Waal. Bij deze uitnodigingen werden ook de opdrachten ofwel de uitdagingen voor de groepen zes, zeven en acht omschreven. Deze uitdagingen waren van te voren goed afgestemd met de overkoepelende cultuurcoördinatoren Gerrit Brands en Wim van Leeuwen.

Het is inmiddels de vierde editie van de Kinderkunstprijs. "Bij de evaluaties van de eerdere kunstprijzen kwam naar voren dat er bij de scholen geen budget is. Ook werd duidelijk dat de scholen een kick-off per groep op prijs stellen. Dankzij de overkoepelende organisatie SPOM en de Rabobank is het mogelijk dat Stichting Kunst Maas en Waal dit kunstproject gratis aan de scholen kan aanbieden. De kick-offs - ofwel de start van de workshops - worden verzorgd door Caitlin Sas, Henny Driessen en Toon van Gelder en vinden plaats van 25 tot 29 september."

In nauw overleg met sponsoren, cultuurmedewerkers en bestuur van Stichting Kunst Maas en Waal zijn per groep opdrachten bepaald. Kinderen van de groepen zes gaan kunst maken voor eenzame ouderen. Groep zeven gaat creatieve, drie dimensionale beelden maken van het schaakspel en groep acht maakt foto's van beroepen. "Een paar scholen wijken iets af van deze basisopzet maar alle opdrachten zijn gezellig en stimuleren de creativiteit van kinderen. Verder zijn er vanuit het Ministerie van Onderwijs ook leerdoelen aan gekoppeld."

Toon van Gelder, voorzitter Stichting Kunst Maas en Waal: "Ik ben blij met de betrokkenheid van alle partijen bij deze Kunstprijs. Scholieren kennis laten maken met kunst, het organiseren van exposities en inwoners betrekken bij verschillende kunstvormen zijn doelen die letterlijk in onze statuten staan. Bij de opdracht voor de eenzame ouderen hoop ik dat er leuke contacten ontstaan tussen kinderen en ouderen. Bij de opdracht om 3D-beelden van schaakstukken te maken hebben we direct een combinatie met Tornado die dit jaar 50 jaar bestaat. En bij het maken van foto's van beroepen met daarbij een korte tekst wat kinderen van dit beroep vinden en een tekst van de gefotografeerde zelf komt er een duidelijke link naar het thema: 'Practice what you teach' van de Rabobank."

Planning: 25-29 september kick-offs; 12 november opening expositie in Streekmuseum; 10 december prijsuitreiking in Streekmuseum.

Reageer als eerste
Meer berichten