Logo waalkanter.nl


Na een lintje doorgeknipt te hebben, wilde wethouder Van Swam de stormbaan zelf wel even uitproberen."De baan is goedgekeurd. Ik denk dat alle leerlingen hieraan veel plezier beleven." (Foto's Hanneke Hoefnagel)
Na een lintje doorgeknipt te hebben, wilde wethouder Van Swam de stormbaan zelf wel even uitproberen."De baan is goedgekeurd. Ik denk dat alle leerlingen hieraan veel plezier beleven." (Foto's Hanneke Hoefnagel)

Scholieren leven zich uit op stormbaan

In de gemeente West Maas en Waal is in 2017 een Kindergemeenteraad in het leven geroepen met als doel kinderen en politiek met elkaar in verbinding te brengen. Die kinderraad heeft al een succesje geboekt: de realisering van een stormbaan die maandag is gepresenteerd op het schoolplein van de Mariaschool in Boven-Leeuwen

west maas en waal - Het begon allemaal met het idee om kinderen en politiek bij elkaar te brengen. Maar hoe krijg je zoiets voor elkaar? In het gemeentehuis wisten ze daar wel een oplossing voor: de oprichting van een Kindergemeenteraad. Alle scholen werden aangeschreven en vijf scholen hadden er wel oren naar en wilden meedoen met dit project. Elles Jansen, medeorganisator van de Kindergemeenteraad, vertelt: "Helaas konden niet alle basisscholen hieraan meedoen. Het paste gewoonweg niet in het lesprogramma. Veel kinderen waren al volop in de voorbereiding van de eindmusical. Dus wie weet voor volgend jaar..."

De start was in januari met het spel democracity. Daarmee werd uitleg gegeven hoe de politiek werkt. Het educatieve spel is specifiek ontwikkeld voor de leerlingen bovenbouw van de basisschool. In West Maas en Waal zijn het de groepen 8 die deelnemen aan de Kindergemeenteraad. De kinderen van de Wijzer, de Leeuwenkuil, Tweestroom, Oversteek en Mariaschool vormen een fractie. Per basisschool zitten er negen leerlingen in zo'n fractie.

Jansen is enthousiast over het resultaat: "We hebben deze pilot als positief ervaren. Er komen vanuit de kinderen zelf veel leuke reacties. Je ziet dat er echt talenten tussen zitten en potentiële deelnemers voor de politiek. En het zijn en blijven echt kinderen, ze draaien er niet om heen, ze zijn recht door zee."

Tijdens een vergadering medio april dienden de verschillende jeugdfracties voorstellen in. De leerlingen merkten dat er gelobbyd moest worden om stemmen te kunnen winnen. Zo bundelden de Wijzer en de Leeuwenkuil hun krachten om samen een plan te presenteren voor activiteiten op de Wiel. De meeste stemmen gingen echter naar het voorstel van de fractie van de Mariaschool in Boven-Leeuwen. Het plan 'Actief op de stormbaan' behelst een heuse mobiele stormbaan die bij alle scholen geplaatst kan worden. Wethouder Bert van Swam: "Deze stormbaan is voor álle leerlingen van de basisscholen in Maas en Waal. Het wordt beheerd door Actief Maas en Waal en alle basisscholen mogen de stormbaan gratis gebruiken." De stormbaan werd maandag 10 juli gepresenteerd op het schoolplein van de Mariaschool. Er waren palmbomen, jungle figuren en wethouder Van Swam nam de baan in gebruik.

Reageer als eerste
Meer berichten