Logo waalkanter.nl


Bert Bloo verdiept zich vol enthousiasme in het industriële erfgoed van Wijchen. (Foto: Maaike van Helmond)
Bert Bloo verdiept zich vol enthousiasme in het industriële erfgoed van Wijchen. (Foto: Maaike van Helmond)

Werkgroep brengt industrieel erfgoed Wijchen in beeld

"De herinnering aan de Wijchense industrie moet behouden blijven", vindt Bert Bloo. Vandaar dat hij het initiatief heeft genomen voor Werkgroep Industrieel Erfgoed Wijchen. "Wij willen de industriële historie in beeld brengen, niet alleen de 'hardware', maar ook verhalen van mensen die er werkten."

Eerder zette Bert al iets soortgelijks op poten in Nijmegen. "Iets waar ik me eigenlijk al sinds 1998 actief mee bezig heb gehouden, maar pas in de laatste zes jaar is het industriële erfgoed van Nijmegen en omgeving echt goed in beeld gebracht. Daar zijn we overigens nog steeds mee bezig, telkens verbonden aan een bepaalde tak van sport. Zo staat voor volgend jaar de Nijmeegse schoenindustrie op de planning."
Toen hij anderhalf jaar geleden naar Wijchen verhuisde, had hij natuurlijk achter de geraniums kunnen gaan zitten. "Maar dat past niet bij mij. De afgelopen jaren heb ik zo veel plezier beleefd aan het in beeld brengen van het Nijmeegse industriële erfgoed, dat ik benieuwd was of dat ook hier in Wijchen zou werken." Bert gaf een lezing in de bibliotheek en bij de tentoonstelling Wijchen Maakt Het in Museum Kasteel Wijchen over dit onderwerp en van daaruit ging het balletje rollen. "Er sloten zich steeds meer mensen aan; het begin van de werkgroep."
Doordat Bert geboren en getogen is in Wijchen, wist hij zich vanuit die tijd nog van alles te herinneren over de toenmalige industrie. "Daarnaast zijn we op zoek gegaan naar oud-medewerkers. Hun verhalen vertellen immers het meeste over de geschiedenis en de identiteit van Wijchen. Informatie over de zogenaamde hardware, oftewel de fabrieken zelf, is vaak nog wel te vinden, naar de verhalen van de mensen moet je echt op zoek." Een zoektocht die tot nu toe succesvol verloopt. "Zo heb ik al gesproken met drie kinderen van oud-directeuren van Eltink, Wytric en Lakatex. Zelf heb ik dan weer ooit bij Eromes gewerkt, net als mijn zwager, dus daar kennen we ook wat verhalen van. En zo blijven we verder zoeken."
Wat ze uiteindelijk met alle Wijchense verhalen gaan doen, moet nog blijken. "Het belangrijkste is dat we deze erfenis behouden, omdat die bijdraagt aan wat Wijchen nu is." Speciaal om oud-werknemers de kans te geven hun verhalen ook met anderen te delen, organiseert de werkgroep inloopavonden; 28 juni vond de eerste plaats. "Dit geeft het geheel meteen een sociaal aspect en deze mensen eindelijk weer eens de gelegenheid om hun werkverhaal met anderen te delen."
Heeft u zelf ook nog een verhaal over uw tijd in een van de fabrieken in Wijchen? Alle verhalen zijn welkom. Contact opnemen kan via bertbloo@stieneo.nl. Meer info op www.stieneo.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten