Logo waalkanter.nl


Geert Rolf: "Als Winssenaren moeten we trots zijn op onze zeeheld Willem Joseph van Ghent."
Geert Rolf: "Als Winssenaren moeten we trots zijn op onze zeeheld Willem Joseph van Ghent."

Zeeheld uit Winssen 'krijgt' een plein

Het naamloze plein in Winssen krijgt in het voorjaar van 2018 de naam Admiraal van Ghent plein. Winssen is trots op zijn zeeheld.

Wie diep in de geschiedenis van het Maas en Waalse Winssen graaft, komt de familie van Ghent regelmatig tegen. Tot aan de 17e eeuw is er historie te vinden met heldhaftige activiteiten. Willem Joseph van Ghent is de zeeheld van de 17e eeuw en de rechterhand van Michiel de Ruyter. En geboren in Winssen.

Eén van zijn bekendste wapenfeit is de tocht van Chatham, oftewel The Dutch Raid on the Medway. Tijdens deze tocht werd het vlaggenschip van de Engelse vloot meegenomen als trofee. Hij ging er zo maar met het het grootste Engelse schip vandoor en dat leidde tot een vredesakkoord tussen Nederland en Engeland. Tijdens de slag bij Solebay in 1672 kwam Van Ghent om het leven.

Geert Rolf is één van de mensen die zich verdiept heeft in de geschiedenis: "Ik mag niet met de eer lopen. Oud-leraar Piet van de Geer is 82 jaar en onderzoeker en schrijver van historische stukken. Historie is zijn hobby en hij is gaan snuffelen in de stukken over de familie Van Ghent. Via via kwam hij uiteindelijk uit bij onze zeeheld." Rolf heeft voornamelijk het vervolgwerk gedaan om zo een en ander onder de aandacht te brengen.

En dat was nog niet zo makkelijk: "Eerst moet er bekendheid zijn in Winssen zelf over Van Ghent. Dat hebben we gedaan door tijdens de Molenfeesten in Winssen boekjes te verspreiden met de geschiedenis over Van Ghent. Vervolgens moet het nationaal bekend worden en dat heeft wat meer voeten in aarde gehad. Voor erkenning is goedkeuring nodig van onder andere het Rijksmuseum en het Nederlands Instituut Militair Historie." En er was meer wetenschappelijk onderzoek nodig naar de feiten. Rolf heeft stichting Historisch Besef Beuningen erbij gehaald om dit goed aan te pakken. Die stichting is zich gaan verdiepen in kerk- en gerechtsstukken: "Er zijn twee gerechtsstukken gevonden uit 1666 en 1670. In beide stukken werd Willem Joseph van Ghent uit Winssen genoemd. Dat was echt leuk. Met deze bewijsstukken kregen we erkenning."

Daarna klopten de onderzoekers aan bij de gemeente om Van Ghent in Winssen te herdenken. En er kwam positief bericht. Rolf: "De kerk is voor de oorlog gebouwd en sindsdien ligt er een plein. Al die tijd heeft het plein nog geen naam gekregen. We wilden graag dat naamloze plein naar onze zeeheld vernoemen. Als Winssenaren moeten we trots zijn op onze zeeheld. We vroegen het de gemeente en we mogen dit gaan uitvoeren. In het voorjaar van 2018 krijgt het plein zijn naam."

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten