Logo waalkanter.nl


Middels een spelletje over kleur ging men aan de slag met het raden van een voorwerp. Mensen raken daardoor met elkaar aan de praat. (Foto: Bibliotheek Beneden-Leeuwen)
Middels een spelletje over kleur ging men aan de slag met het raden van een voorwerp. Mensen raken daardoor met elkaar aan de praat. (Foto: Bibliotheek Beneden-Leeuwen)

Praathuis in bieb Beneden-Leeuwen

In de bibliotheek Beneden-Leeuwen is begin juni een Praathuis geopend voor mensen die het Nederlands beter willen leren.

Niet iedereen beheerst de Nederlandse taal goed en dan vormt taal een belemmering. Het lezen en schrijven is een probleem en daarvoor is schaamte. Gianne Havinga, medewerker Digi-Taalhuis, vindt dit een serieuze zaak en onderneemt actie.

De cijfers liegen er niet om. Zo'n 14% van de bevolking van het Rivierengebied is laaggeletterd. Zij kunnen niet of onvoldoende schrijven, lezen en de Nederlandse taal uitspreken. Van dit percentage is 70% allochtoon en 30% heeft een Nederlandse achtergrond.

Havinga vindt de cijfers verontrustend: "Het betreft mensen van alle leeftijden. Mensen schamen zich. Bij het aanvragen van bijvoorbeeld een uitkering of het lenen van een rolstoel, verzinnen ze smoesjes om niet te hoeven schrijven."

Er moest iets gebeuren, vond het Digi-Taalhuis West Maas en Waal. Elke donderdag heeft daarom in de bibliotheek van Beneden-Leeuwen een Praathuis plaats. Allochtonen waarbij de Nederlandse taal de tweede taal is, zijn welkom om te leren spreken in het Nederlands. Onder begeleiding van taaldocent Marianne Herckenrath, verbonden aan het Nederlands ROC Tiel, en acht getrainde vrijwilligers voeren zij en de deelnemers een dialoog.

Havinga: "We verdelen de groep in beginners en gevorderden. Het niveau loopt op van eenvoudige gesprekjes tot aan oefeningen in de Nederlandse taal op Havo en VWO niveau. De bijeenkomsten organiseren we aan de hand van bepaalde thema's. Zo nemen we bijvoorbeeld bij het thema voeding verschillende kruiden en recepten mee. Mensen komen in gesprek aan de hand van foto's en ervaringen."

In de zomer van 2016 bestond het Praathuis al maar is toen stopgezet. Digi-Taalhuis merkte echter dat er toch animo voor was en heeft de draad nu weer opgepakt want 'een taal leer je pas echt goed als je veel oefent'. De eerste twee bijeenkomsten zijn inmiddels achter de rug. Havinga: "De stap om deel te nemen aan het Praathuis is voor veel mensen enorm groot. Daarvan zijn we ons bewust. We hopen dat de omgeving na het opvangen van de eerste signalen de mensen wil doorverwijzen naar ons."

Vóór de zomer zijn er nog drie bijeenkomsten en wel op de donderdagen 29 juni en 6 en 13 juli. Na de zomer worden de bijeenkomsten weer opgepakt vanaf donderdag 7 september. Deelname is gratis.

Meer informatie: taalhuis.westmaasenwaal@bibliotheekrivierenland.nl of bel tel. 06-23128794, www.bibliotheekrivierenland.nl.

(tekst: Hanneke Hoefnagel)

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten